Het modeljaar of bouwjaar van een auto?

De regels over hoe een automodel wordt gespecificeerd, zijn de afgelopen jaren veranderd, wat tot grote verwarring heeft geleid bij zowel consumenten als autodealers. Is de auto van een bepaald modeljaar of van een ander bouwjaar? Het is gemakkelijk om verward te zijn, zeker na het kopen van een tweedehands auto. Welk concept het belangrijkste is, hangt af van wat je zoekt. Het is in ieder geval belangrijke informatie bij het kopen van voorgesneden raamfolie voor jouw auto.

Eerder bepaalden de fabrikanten welk modeljaar een auto kreeg, maar met harmonisatie in de EU is dit veranderd. Tegenwoordig krijgt de auto zijn modeljaar op de datum dat deze is geregistreerd, maar de fabrikanten geven hem een bouwjaar zodat je kunt zien welke versie de auto is.

Year model, model year or vehicle year of a car?

Bouwjaar van een auto

Het bouwjaar wordt nu vermeld als het jaar waarin de auto is geproduceerd, wat betekent dat het alleen aangeeft in welk jaar een voertuig is geproduceerd. Eerder, werd een bouwjaar gespecificeerd voor welk jaarmodel de auto werd geproduceerd, wat leidde tot de mogelijkheid om in het najaar een auto in het model van volgend jaar te kopen. "Het model van volgend jaar" wordt nu het modeljaar genoemd.

Modeljaar van een auto

Het modeljaar is het jaar waarin de fabrikant de auto lanceert en verwijst meestal naar het jaar waarin de auto op de markt komt, wat betekent dat een auto die in de herfst van een bepaald jaar is geproduceerd, een modeljaar kan krijgen voor het volgende jaar. Voordat het concept van modeljaren werd geïntroduceerd, noemde de fabrikant het een jaarmodel, wat betekende dat auto's die in hetzelfde jaar werden geproduceerd, twee verschillende jaarmodellen konden hebben. Dit betekent dat een auto een modeljaar van bijvoorbeeld 2010 kan hebben, maar als jaarmodel 2014 als de auto in 2014 is geproduceerd (geregistreerd). Het modeljaar is belangrijk om in gedachten te houden, aangezien een nieuw modeljaar vaak updates met zich meebrengt, zoals een nieuw ontwerp, nieuwe functies of misschien een nieuwe motor.

Productiejaar van een auto

THet voertuigjaar is de term die in het voertuigenregister wordt gebruikt om het jaar waarin de auto is geproduceerd aan te duiden, dat wil zeggen hetzelfde als het bouwjaar. Dit is verwarrend, maar het concept is juist ingevoerd om verwarring met het oude concept van het jaarmodel te voorkomen, dat door consumenten en autodealers verschillend kan worden geïnterpreteerd. Informatie over het voertuigjaar van de auto geeft dus alleen het jaar aan waarin de auto is gemaakt - en niet het modeljaar.

Het carrosseriemodel is bepalend wanneer je voorgesneden auto raamfolie koopt

Veel mensen raken misleid door het feit dat een auto "bouwjaar X" heeft wanneer ze voorgesneden auto raamfolie bestellen voor een auto die van "bouwjaar" X of Y kan zijn. Wat bepaalt welke juist is, is welk modeljaar de auto heeft, dat wil zeggen: het carrosseriemodel van de auto. Ongeacht wanneer een auto wordt geproduceerd (modeljaar of voertuigjaar), het is hoe de carrosserie en de ramen van de auto zijn ontworpen wat bepaalt welke voorgesneden auto raamfolie geschikt is voor jouw auto. Een auto die in één jaar is gemaakt, kan van een compleet nieuw modeljaar zijn en in dat geval kan de carrosserie er anders uitzien. Als je denkt dat je auto een model uit 2008 is, is deze mogelijk gemaakt in 2007 maar heeft het als modeljaar mogelijk 2009. Als de fabrikant wijzigingen en updates aan de carrosserie heeft aangebracht voor het modeljaar 2009, kunnen de afmetingen van de raamfolie verkeerd zijn als je voor een model uit 2008 bestelt. Daarom is het belangrijk om te weten welk modeljaar de auto heeft, niet welk bouwjaar/productiejaar het is. Laten we het een carrosseriemodel noemen, zodat het gemakkelijker te begrijpen is. Controleer dus goed welk carrosseriemodel je auto heeft voordat je voorgesneden auto raamfolie bestelt.

Hoe weet ik welk carrosseriemodel (modeljaar) mijn auto heeft?

Deze vraag komt het vaakst voor bij modellen die van modeljaar veranderen, wat betekent dat de auto een nieuwe bijgewerkte carrosserie krijgt. Als je denkt dat jouw auto een model uit 2008 is, maar je weet dat een nieuwe auto van hetzelfde model het jaar erna (2009) is uitgebracht, kan het belangrijk zijn om dit op te zoeken. Het eenvoudigste is om bijvoorbeeld naar Google te gaan voor afbeeldingen van de oudere en nieuwere modellen van de auto. Vaak kan je gemakkelijk zien welke van de carrosserieën overeenkomt met je eigen auto. Een andere manier is om Wikipedia te raadplegen, waar vaak goede informatie staat over de verschillende automodellen en over wanneer modelwijzigingen hebben plaatsgevonden.